tirsdag 22. oktober 2013

BIM-radio comeback!



I forbindelse med Den kloke tegning 2013 og den følgende lanseringen av det åpne delingsnettverket for digital design i bygg - relinquish.no - har Anders Hassel og jeg satt oss ned igjen for å tulle og fjase på YouTube. Den pinlige seansen, som preges av at undertegnede forstyrres av et kvinnelig yoga-team, kan sees her:

BIM-radio #1

Den nydelige Relinquish-vignetten er designet av Kim Baumann Larsen i Placebo Effects. Flinke mannen.

Se frem (eller gru deg) til flere sendinger i tiden som kommer!

Å ja, forresten, det lille av seriøst i dagens sending viser hvordan Anders får til krumme og dobbelkrumme bjelkelag med Dynamo. Ganske tøffe greier!

mandag 21. oktober 2013

Last ned Dark sitt Revit-bibliotek gratis på relinquish.no

Et av høstens mest interessante prosjekter har vært utviklingen og lanseringen av relinquish.no - et åpent delingsnettverk for digital design i bygg. Det inkluderer blogg, forum, events, og nå også gratis nedlasting (synkronisering egentlig) av vårt Revit-bibliotek.

Les mere på Dark Revit library free download


Hva er relinquish.no?

Jeg har drevet flere blogger og forum gjennom mange år, men har alltid savnet noe. På bloggene mine har jeg savnet interaksjon. På forum har jeg savnet content og dyptpløyende kunnskap. På twitter har jeg savnet alt egentlig. Relinquish.no håper jeg kan samle noen av disse trådene; tettere samspill og kommunikasjon, samt høy kvalitet på kunnskap og innhold.

Hvem kan registrere seg?

Alle! Foreløpig er det nok mest relevant for norske ingeniører og arkitekter som bruker Revit i digital design, men vi har absolutt ingen tanker om å begrense det til dette.

Engelsk eller norsk?

Angående språk har vi heller ingen føringer. (Føringer er igrunn et begrep vi har litt problemer med å forholde oss til.) Vi håper at så mange som mulig kan skrive på engelsk, siden hele verden da kan søke og finne det som skrives, men vi har absolutt ingen problemer med norsk.

Kan jeg melde meg på alle Events?

I utgangspunktet håper vi at alle kan melde seg på alt, men det er altså mulig for en organisator å velge hvem som inviteres. Dersom jeg holder en computational design workshop hos Dark ønsker jeg gjerne å invitere individer som ikke jobber hos oss, men det sier seg selv at fordelingen i de fleste tilfeller må være fordel det firmaet som faktisk lønner meg.

Hvorfor?

Som vi skriver på forsiden, tror vi på at det største potensialet i byggdesign ligger i den samlede kapasiteten til alle de smarte menneskene som gjør ekstraordinær utvikling hver eneste dag. Vi ønsker å hjelpe med å samle denne kunnskapen, og bringe sammen disse menneskene. Dessuten er det ganske spennende at det så vidt oss bekjent ikke finnes noe lignende.

Hvem er 'vi'?

Relinquish.no har blitt startet av Arne Folkestad Bjelland og meg selv. Vi jobber med digital design og BIM i henholdsvis Dark Arkitekter AS og Dark AS. Vi har også fått hjelp av Kim Baumann Larsen i Placebo Effects og Angie Arroyo Mendez i A-Lab. Et vaskeekte samarbeidsprosjekt!

tirsdag 20. august 2013

Showcase i bruk i byggeteknikk



Tidligere i dag hadde jeg glede av en lengre prat med Harald Yggeseth i Hjellnes Consult. Harald skal holde et foredrag under Cad-Q's Kundedager i Stokholm 10. til 11. oktober, og jeg anbefaler alle som kan å komme og høre på!



Generøs som han er deler han smakebiter fra materialet han planlegger å bruke under presentasjonen. Dette er et prosjekt hvor Harald og hans kolleger har testet 3D armering i Revit og Showcase som presentasjonsverktøy. Jeg synes de har gjort det veldig bra!







fredag 28. juni 2013

Showcase

I dag tidlig, mellom 8 og 9 - før alle arkitektene kom på jobb, fikk jeg sitte uavbrutt sammen med mitt store idol Lars Ribbum og teste nye måter å jobbe på. Dette er det som får hjertet til å pumpe.

For to dager siden kom Lars til meg og spurte (ikke veldig pent) hvorfor vi hadde så få lisenser til Lumion. Jeg svarte at det må du spørre sjefen din om, men supplerte med at "du har jo Showcase da".

To dager, eller effektive 1 arbeidstime senere sitter jeg og ser på mens Lars lager dette i Showcase:








Og siste i HD:



Veldig raskt, veldig intuitivt og relativt pent. Og nesten helt gratis.

tirsdag 11. juni 2013

Revit 2013, computational design og animasjoner

Hei, og takk for sist. Det er en stund siden. Jeg har "gone Dark" og unnlatt å skrive noe særlig her på en stund. Det betyr ikke at jeg har ligget på latsiden. Eller jo, litt. Men det var i vinter. Nå er det vår, Revit 2014 har kommet for lengst (selv om sikkert ikke så mange har benyttet seg av det) og det er på tide med en oppdatering.



1. april i år begynte jeg å jobbe for et nytt firma, nemlig Dark - et av Norges største arkitektmiljø. Dark består av de fem firmaene a-lab, Dark Arkitekter, Placebo Effects, To Pluss To Arkitekter og Zinc, og til sammen er vi rundt 150 mennesker. Stillingen min heter Digital Design Manager, men jeg føler meg mer som en kunnskapsformidler enn en administrator. Jeg jobber ikke bare med kunnskapsformidling i Dark, men også hos andre firma som ønsker å lære noe om Revit, digital design eller 3D.

Det jeg stort sett har fingret med utenom "vanlig jobb" siden januar er matematisk (computational) design  med Revit Conceptual Modeling. Mange som holder på med dette profesjonelt rundt om i verden sverger nok til Rhino/Grasshopper, om de ikke skriver sine egne programmer. Jeg har likevel funnet at det kan gjøres ganske mye kult i Revit, særlig med de siste versjoners nyheter.

Her følger noen eksempler.

onsdag 27. februar 2013

Etterspente konstruksjoner i Revit (på engelsk)


Om du er interessert i litt nytt om etterspente konstruksjoner i Revit og hvordan jeg bruker Adaptive Components til dette, kan du ta en liten titt her:

Post Tension Structures in Revit


torsdag 21. februar 2013

Oppdateringer fra vasshaug.net


Jeg har hatt mange bilder (av profesjonell art) liggende i skjul på forskjellige harddisker opp gjennom årene, og har de siste dagene benyttet min nye engelske sides galleri og åpningstekster som påskudd for å få de på nett. Bildene er i hovedsak illustrasjoner av prosjekter jeg har jobbet med før jeg begynte i Rambøll for litt over to år siden, samt materiale min kompanjong og BIM-radiopartner Anders Hassel har utarbeidet den seneste tid.

Some illustrations of my previous work




A tribute overdue and a boost to the gallery




I tillegg har jeg publisert innledningen til materialet jeg skrev i forbindelse med foredraget om armering i Revit under Autodesk University i 2012. Det kan virke som jeg er livredd for at alle disse 86 sidene med mer eller mindre velartikulerte informasjoner om armeringsjern i BIM skal visne hen og dø ut uten å bli lest av en levende sjel, og det stemmer nok. Derfor denne stadige henvisningen, antakeligvis.

Why am I doing what I’m doing: A rant about challenges for a professional technologist and visions for the future


torsdag 14. februar 2013

Ny engelsk side for Revit-ressurser: introduksjon av vasshaug.net


Et av vinterens små personlige prosjekter er kommet i gang, og jeg har nå åpnet en engelsk side på vasshaug.net for global deling av kunnskap og innhold.

Helt siden jeg startet Revit Norge på Blogspot/Blogger i 2008 har det plaget meg at ikke resten av verden har kunnet delta i diskusjonene. Samtidig som den norske bloggen, og ikke minst gruppen på Facebook, har vært veldig suksessfulle for nordmenn og kanskje noen få svensker og dansker, er det veldig synd å blokkere 99,8 % av verdens befolkning.

Dette ble ekstremt synlig for meg etter foredraget jeg holdt på Autodesk University sist november. Da manglet jeg et internasjonalt sted å legge ut materiale og kommunisere med publikum. AU-sidene til Autodesk er så dårlige at det er flaut. Hjemmesiden jeg lagde i IT Intro på NTNU i 1997 var bedre enn det verdens 5. største IT-firma får til.

I ca. én måned, mellom bleier og babygrøt, har jeg prøvd et utall forskjellige måter å lage hjemmeside på. Wix, Breezi, Google har alle feilet (jeg er ikke veldig tålmodig skal nevnes), og til slutt vant WordPress en overlegen seier. Jeg synes det blir stilrent, enkelt og presist. Jeg er også veldig fornøyd med å ha fått til å mappe domenet mitt mot bloggen!

I første omgang har jeg lagt ut handouten min på 86 sider om armering i Revit 2013 fra AU, samt lagd et galleri av mange av bildene jeg brukte i presentasjonen. Jeg føler jeg må nevne at jeg slett ikke har modellert alt i illustrasjonene selv. Det har mer evnerike mennesker som Aksel Gjøsund, Peder Velten Loraas, Fredrik Jacobsen, Kaja Dybwad Knutsen, Kenneth Breen og Erling Pettersen gjort. Jeg har bare lagd perspektivene og jobbet litt med materialene.

Hva innebærer egentlig dette? Vel, i grunn ingenting. Bortsett fra at jeg får en ekstra blogg å bruke tiden min på. Jeg kommer til å fortsette å mase som før på Revit Norge, og ser for meg færre og kanskje mer verdifulle innlegg på vasshaug.net.

Jeg har for eksempel en plan om å legge ut en del Revit families der etterhvert...

Fortsatt god vinter min kjære venner!

torsdag 24. januar 2013

Vaffeldekker


Hvordan i Revit?
  • Floor based family nummer 1 med void og dimension parametre, lastet inn i;
  • Floor based family nummer 2 med to parametriserte arrays, lastet inn i;
  • et prosjekt med et dekke som har maksimal tykkelse:

Alt parametrisert og deilig. Bortsett fra at armeringen ikke følger etter da, men men..

Vil du ha fila? Send meg en mail?

God stemning? Ja.

tirsdag 22. januar 2013

Nye IFC-eksportere er tilgjengelige

For noen minutter siden ble nye IFC-eksportere til Revit 2013 lastet opp på sourceforge.net. De siste versjonene heter nå;

IFC Export UI for Autodesk Revit 2013 v1.7.0 og;
IFC Export for Autodesk Revit 2013 v2.7.0

Hva som er nytt i denne omgang er ennå ikke annonsert, så følg med på siden til da.

mandag 7. januar 2013

Om prioriteringer i en teknologisk satsing: læringskultur vs. standarder

Jeg ble for noen måneder siden bedt om å skrive litt om hva jeg hadde lært om BIM i 2012. Forespørselen kom fra redaktøren i bladet Fremtidens Byggenæring, og jeg skulle bidra til artikkelen sammen med et utvalg andre personer i næringen. Bladet (og artikkelen, som er fra side 43) kan dere ta en titt på her:

Fremtidens Byggenæring 006

Jeg blir ekstremt flau over en overskrift som sier "BIM er årets buzzord", men når denne pinligheten legger seg synes jeg det er veldig interessant å lese hva mine kolleger sier. Øyvind sine poenger er jeg veldig opptatte av; uten bedre samarbeidsformer kan vi like gjerne drite en lang marsj i hele BIM-konseptet. For mange mennesker utarter BIM seg ofte som et informasjons-mareritt, og for dette problemet finnes det kun en løsning; samarbeid. Bjørnar sin fanesak om at ledelsen må gå først er jeg også veldig enig i, og nevner jeg selv i mitt avsnitt.

Avsnittet hvor jeg er sitert er litt merkelig. Her har journalisten sydd sammen tre sitater fra ulike ting jeg har lært, til et utsagn. Uansett får jeg frem (godt hjulpet av overskriften) det viktigste; kunnskapsdeling er viktigst.

Jeg sier ikke at BIM-manualer og standarder er irrelevante, men jeg mener at utviklingen av en læringskultur i et firma eller prosjekt er mye viktigere enn arbeid med dokumenter og standardisering av metoder. Jeg tenker litt på The Agile Manifesto når jeg nevner dette. I tiden og energien en organisasjon bruker på å fremme BIM, er kultur viktigere enn standarder, men standarder er ikke verdiløse.


Med dette som en personlig fanesak var det svært tilfredsstillende å komme over følgende blog post (engelsk) for noen uker siden. Og da tenker jeg spesielt på punkt nummer 4:

Five Truths on BIM

Jeg satt i et venteværelse på et legekontor når jeg leste punktene, og jeg må innrømme at jeg nok smilte litt for mye for hva som passer seg i et slikt miljø. Spot on architect11.

The Agile Manifesto har jeg for øvrig tenkt å komme tilbake til senere :-)

onsdag 2. januar 2013

Litt nytt om Conceptual Design

I dag, to dager etter nyttårsaften, feiret jeg den første av veldig, veldig mange dager i pappapermisjon. Foreløpig har denne permisjonen inneholdt mest barn (pussig!) og mat, men når vinteren skrider frem har jeg enorme ambisjoner om å få brukt litt tid til selvstudier. Og det jeg har mest lyst til å studere er: Conceptual og Computational Design.

2012 ble til slutt et ekstremt innholdstrikt, lærerrikt og dramatisk år for meg. Høydepunktet var uten tvil mitt foredrag under Autodesk University (AU). Dette gikk ekstremt bra (i følge evalueringene) og jeg kommer til å legge ut alt materiale fra foredraget så snart jeg har klart å tenke meg frem til hvordan (handouten er på 86 sider).

Et annet høydepunkt var et øyeblikk der jeg noen uker etter AU befant meg i Boston under årets Revit Gunslinger Event (noe som i seg selv definitivt var et høyepunkt), og fikk hands-on veiledning av Zach Kron:


Jeg har tidligere skrevet om Zach Kron og hans blogg buildz.blogspot.com. Jeg har også tidligere nevnt Autodesk Vasari, som er hans hovedverktøy. Å sitte side ved side med ham og diskutere muligheter og begrensninger i Revits Conceptual Modeling environment var utrolig artig, og bidrar nå til at jeg ikke bare er veldig engasjert for dette temaet, men også har veldig gode muligheter for videre kommunikasjon med fabrikken i fremtiden. Star struck!

Som tidligere nevnt er jeg interessert i å komme i kontakt med arkitekter og ingeniører (eller andre!) som også brenner litt for slikt. Dette gjelder fortsatt!

Ta en titt på det som skjer:

Planene mine for selvstudier i vinter, mens datteren min sover, er altså ambisiøse. Jeg rekker antakelig ikke halvparten. Heldigvis har hun begynt å sove hele netter ihvertfall...