tirsdag 4. desember 2012

The History of BIM

Jeg leste nylig en svært interessant artikkel på Architecture Research Lab om BIM'ens historie. Flere av oss blir ikke overrasket over at det er lenge siden de smarteste begynte å tenke i baner av database og parametrisk design, men å lese det igjen gjør en litt fortvilet over hvor kort vi er kommet. At vi fremdeles diskuterer om enkelte bygningsdeler skal modelleres i 3D i det hele tatt, at vi ennå ikke kan jobbe integrerte (både i team og smertefritt med modeller) og at "alle kan da ikke tegne?". Denne problematikken hadde vi når BIM ble mainstream på slutten av 2000-tallet, og vi har den fremdeles.


Mye av dette kommer nok av at det ikke er veldig lenge siden "alle" fikk hver sin PC (nå hørtes jeg veldig gammel ut!) og enda kortere tid siden alle kom på nett. Det ligger nok også noe i at byggebransjen består av så mange mennesker fra veldig mange ulike firma, med enda flere ulik motivasjoner og interesser.

I alle tilfeller er BIM nå definitivt standarden i de fleste nye prosjekter, og da kan det være nyttig å kjenne dens historie:

History of BIM


Jeg syntes også det var interessant å lese om de to ulik grunnprinsippene i 3D-modellering; solid geometri og overflater. Her er det nok mange som ikke kjenner teknologien bak programmene. Jeg kjenner den ikke godt nok selv, men mener at for eksempel Tekla kun jobber med overflater, mens Revit bruker solids (med mindre du faktisk tegner surfaces selvfølgelig). IFC støtter vel alt, men Solibri kun overflater. Så, hvordan skal Revit enkelt og raskt kunne generere solids fra en IFC fra Tekla med kun overflater? Det sier seg selv at det er vanskelig. Samtidig høres det nok så lett ut å generere overflater fra en solid modell.

Jeg synes også det er merkelig av et program som skal representere virkeligheten (som en BIM skal) bruker overflater, som i aller høyeste grad ikke er virkelig. Ingenting i verden er uendelig tynt.

Jaja, jeg sier som Paal Vonka: Det ordner seg vel til slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar