onsdag 19. desember 2012

Ny IFC Export på Sourceforge

For noen timer siden lastet Angel Velez i Autodesk opp en ny eksporter til IFC for Revit 2013. Disse kommer nå noenlunde jevnt en gang i måneden, og jeg anbefaler derfor alle som befatter seg med IFC på det sterkeste til å følge med. Det kan dere gjøre enkelt ved å følge denne bloggen, eller bedre ved å abonnere på oppdateringer fra prosjektet Sourceforge:


Forsiden til prosjektet er på sourceforge.net/projects/ifcexporter/, og installasjonsfilene befinner seg på sourceforge.net/projects/ifcexporter/files/

Siden forrige versjon (da det ikke kom noen UI versjon) har jeg lastet ned og brukt den som kun heter 2013 (ikke 2013 UI altså), og da fikk jeg sannelig også opp det nye grensesnittet. Nå er listen av nyheter i tillegg lenger, så da går jeg igjen for standard 2013.


Dersom noen opplever forskjeller under eksport fra de to vil jeg gjerne høre om det! Enten i kommentarfeltet her, i en epost eller på facebook.com/groups/revitnorge/

Snakkesgreithei!

søndag 16. desember 2012

BIM fra design til bygging

I serien "artikler jeg vil lese men ikke rekker før det er gått to måneder" kommer vi i dag til en som handler om hvordan hele prosessen *burde* være. Fra konsept og estimering via design til bygging, sett med øynene til Matthew Hill i The Austin Company - et design/build firma. Disse prinsippene er lettere å få til i et slikt firma enn andre konstellasjoner, men flere av ideene er viktige uansett entrepriseform og prosjektstruktur.

The Process of BIM from Design to Construction

Jeg liker spesielt dette med ukentlige samhandlingsmøter under design-fase. Det har jeg fått prøve hos Veidekke, og skjønner nå ikke hvordan man kan rettferdiggjøre noe annet.

Jeg liker også tanken om at et element kun skal eksistere et sted, altså ingen duplikate objekter. Dette er det desidert lettest å få til i en totalmodell (alle fag i samme modell) på grunn av relasjoner mellom elementer, og er i mine øyne den ultimate måten å designe på.

onsdag 5. desember 2012

Revit og Grasshopper (Rhino): Konseptutvikling

Jeg var nylig i en interessant samtale med en arkitekt som snakket om Revit sine begrensninger i konseptutvikling, tidligfase og modellering av volum og form. Jeg synes dette er spennende og skulle gjerne gjort flere jobber innen volumstudier, men kan dessverre nok så lite om det. Mitt inntrykk nå, etter å ha studert hvilke muligheter Revit har, nærmest som en hobby, er at det er blitt veldig mye bedre de siste årene og at det er mulig å få til veldig fine former relativt enkelt. Jeg anbefaler alle som synes dette er spennende å sjekke ut Zach Kron sin blogg buildz.blogspot.com. Han er den eksponerte guruen på Conceptual Modeling i Revit.


(Dette er mine beskjedne og urealistiske forsøk på å bruke Adaptive Components til armering av dobbelkrumme vegger.)

Men hva handlet min samtale med arkitekten videre om? Jo, de velger, som mange, å bruke Rhino til dette, og prøver å overføre modellene til produksjon i Revit ved å bruke .sat.

Dette ville jeg finne ut om var den beste løsningen, og uten at jeg kan sjekke det selv ennå, virker det som det finnes flere bedre løsninger under utvikling. Dette tyder på at workflowen er svært interessant for mange, og noe det kanskje er verdt å satse på å studere litt videre. Det skal ihvertfall jeg!

For de som er interesserte anbefaler jeg først å ta en kikk på Grasshopper sin dedikerte side til dette. Denne lister opp de ulik prosjektene: grasshopper3d.com/group/gh-revit

Dernest kan det være nyttig å sette av en drøy time av livet ditt til å se opptakene til Vasari Talk 18 på YouTube. Disse opptakene er introduksjoner til fire av prosjektene, og gjort i regi av Vasari-teamet og distribuerte via kanalen AutodeskBuilding. (Søk på Vasari Talk 18.)


Dersom du er interessert i temaet og har ideer og forslag til former og konsepter vil jeg gjerne høre fra deg! Send meg en mail eller kontakt meg på Linkedin. Snakkes på interwebben!

tirsdag 4. desember 2012

The History of BIM

Jeg leste nylig en svært interessant artikkel på Architecture Research Lab om BIM'ens historie. Flere av oss blir ikke overrasket over at det er lenge siden de smarteste begynte å tenke i baner av database og parametrisk design, men å lese det igjen gjør en litt fortvilet over hvor kort vi er kommet. At vi fremdeles diskuterer om enkelte bygningsdeler skal modelleres i 3D i det hele tatt, at vi ennå ikke kan jobbe integrerte (både i team og smertefritt med modeller) og at "alle kan da ikke tegne?". Denne problematikken hadde vi når BIM ble mainstream på slutten av 2000-tallet, og vi har den fremdeles.


Mye av dette kommer nok av at det ikke er veldig lenge siden "alle" fikk hver sin PC (nå hørtes jeg veldig gammel ut!) og enda kortere tid siden alle kom på nett. Det ligger nok også noe i at byggebransjen består av så mange mennesker fra veldig mange ulike firma, med enda flere ulik motivasjoner og interesser.

I alle tilfeller er BIM nå definitivt standarden i de fleste nye prosjekter, og da kan det være nyttig å kjenne dens historie:

History of BIM


Jeg syntes også det var interessant å lese om de to ulik grunnprinsippene i 3D-modellering; solid geometri og overflater. Her er det nok mange som ikke kjenner teknologien bak programmene. Jeg kjenner den ikke godt nok selv, men mener at for eksempel Tekla kun jobber med overflater, mens Revit bruker solids (med mindre du faktisk tegner surfaces selvfølgelig). IFC støtter vel alt, men Solibri kun overflater. Så, hvordan skal Revit enkelt og raskt kunne generere solids fra en IFC fra Tekla med kun overflater? Det sier seg selv at det er vanskelig. Samtidig høres det nok så lett ut å generere overflater fra en solid modell.

Jeg synes også det er merkelig av et program som skal representere virkeligheten (som en BIM skal) bruker overflater, som i aller høyeste grad ikke er virkelig. Ingenting i verden er uendelig tynt.

Jaja, jeg sier som Paal Vonka: Det ordner seg vel til slutt.