fredag 20. april 2012

Revit 2013 og IFC

Jeg har lenge tenkt at jeg burde skrive noe om det å jobbe med IFC i Revit, men har utsatt og utsatt i håp om at temaet skulle bli "lystigere". På noen måter har det blitt det - på andre måter så definitivt ikke. Likvel, i dag fikk jeg til en ekstremt god import, og da benytter jeg den gode karmaen det genererer og slipper løs.

Jeg må skille mellom to hovedaktiviteter for å forstå dette bedre: import og eksport. Det å prosjektere på et godt underlag og det å produsere et godt underlag. Eller, det å forstå andres tanker og ideer og det å kommunisere ut mine tanker og ideer, når alt koker ned til alt. Og for å si det rett ut: Revit er ikke like bra på begge oppgavene.

1. Import.

Dette har jeg brukt mye tid på de siste årene, og har jeg også holdt en del foredrag og innlegg om. Det er også det definitivt minst trivelige temaet. Jeg skal ta de viktigste elementene for å oppnå minst mulig smerte.

1.1 IFC editor. Uten Simplebim fra finske Datacubist hadde jeg vært helt sjanseløs. Når en egenskap i IFC-filen jeg mottar tvinger Revit i kne under import, åpner jeg filen i Simplebim, og skreller bort ting jeg ikke trenger. Dette programmet kan masse annet nyttig også, men det er stort sett skrelling det går i for min del altså. Det er også essensielt å ha en IFC-viewer slik at du kan kontrollere at det du har importert er riktig. Dette kan Simplebim, men i tillegg har vi gratis-viewere som Tekla BIMSight, Solibri Model Viewer, DDS-CAD Viewer, m.fl.

1.2 Template. Jeg bruker en egen (Rambøll) malfil for import. Denne er så tom som mulig (Purge Unused FTW) slik at alt jeg får i ferdig importert fil kommer fra IFC. På denne måten blander ikke Revit-objekter seg med IFC-objekter, og Copy/Monitor går så mye greiere.

1.3 Mapping. Jeg bruker en txt-fil for litt bedre mapping av IFC-klasser enn den Autodesk tilbyr. Det jeg endrer i denne begrenser seg stort sett til IfcFooting, som jeg setter til Structural Foundations, og IfcFurnishingElement og IfcFurnitureType som endres til Revit-kategorien Furniture. Dette gir en marginalt bedre import, føler jeg.


1.4 Revit-versjoner. Jeg veksler litt mellom Revit 2012 og 2013 for optimale import-resultater. Har ikke helt bestemt meg ennå for hva som er best. 13 virker raskere, men jeg har sett en bug på vinduer som jeg ikke liker så godt. Akkurat nå bruker jeg 2012 under import, og så oppgraderer jeg filen til 13 etterpå.

1.5 Multiple Revit sessions. Jeg har alltid minst to Revit sessions oppe når jeg importerer, slik at jeg kan fortsette å jobbe på den andre mens importen går.

1.6 Link Origin to Origin. Her er du fullstendig avhengig av at de som har lagd filen du importerer har tenkt gjennom plassering av bygget, enten i et lokalt eller globalt (please no!!) koordinatsystem. Når man jobber med IFC-import i Revit er det bare å glemme alt som heter Shared Coordinates. Du kan i teorien endre Survey Point etter hver import, men vil neppe få dette til å svinge med Auto - By Shared Coordinates under linking. Dette siste punktet er det ufattelig mange som ikke får til. Er man usikker kan det nytte å ta en titt på IDM for georefereringbimforlandskap.net.


Det er altså slik at Revit importerer IFC-filer, og ikke linker de. Mange med meg har et sterkt ønske om at Revit skal få muligheten til å linke IFC direkte inn i Revit, slik som det virker som Tekla har. Autodesk vet dette, men om de iverksetter denne endringen aner selvsagt ingen av oss.

Jeg har også spilt inn en kort video som viser noen av prinsippene nevnt over på YouTube!

2. Eksport

Her er det spennende ting på gang, samtidig som jeg føler at jeg får dette ganske bra til. De viktigste tingene jeg kommer på i farten følger.

2.1 Levels. Alle Levels i Revit som definerer et Plan View lager en etasje i IFC! I 2013 har vi fått anledning til å deaktivere dette for enkelte Levels, men med god modelleringsmetodikk skal man slippe dette. Bruk Levels som etasjehøyder, ikke OK bjelkelag, stikkontakter osv. Husk også at alle objekter blir definert på nærmeste Level under objektet. Altså, tegner du en søyle med Base Offset lik - 200 mm fra Level 2, blir den knyttet til Level 1 i IFC.

2.2 Modellér som bygget. Spesielt for byggeteknikk kanskje, men det er alltid, og har alltid vært, gunstig å modellere elementer slik som de blir bygget. Tegn veggen opp til dekket, og ny vegg over. Det kan være fristende å tegne ett element helt opp til taket - da er det lettere å endre - men det skaper uoversiktlige IFC-modeller. Dette gjelder også dekker, som deles opp i byggetrinn og støpeetapper. Gjør du dette greit, slipper du også å plages med Split walls and columns by level, som bare roter alt til med mengder.

2.3 ADT. Jeg trodde aldri det skulle gå så galt at jeg måtte nevne ADT (Architectural Desktop - nå AutoCAD Architecture) på Revit Norge, men nå må jeg altså. Dersom et element (skrå dekker anyone??) absolutt ikke vil eksporteres riktig, kan du isolere det i et view, eksportere view'et til 3D DWG for ADT og sende det til IFC fra ADT. Kjedelig, ekkelt og usexy, men det fungerer. Jeg har gjort dette på en hel parkeringskjeller med fall i alle retninger, og måtte da innse at riktig 3D geometri tross alt er det aller viktigste.

2.4 Open Source IFC Exporter for Revit. Mange har sikkert fått med seg at Autodesk har sluppet kildekoden (hele nå i 2013!) til IFC-eksporten til Revit på Open Source. Dette innebærer at hvem som helst kan laste ned koden og gjøre de endringene de ønsker det, og eventuelt laste koden tilbake og søke om å gjøre det til en del av den opprinnelige koden. Foreløpig har stort sett Autodesk selv gjort disse endringene, men jeg er svært spent på hva fremtiden bringer for dette prosjektet. Her kommer også oppdateringene, forbedringene og bug-fixene mye hyppigere enn gjennom service packs og hotfixes. Forresten, kjenner du noen som er interesserte i IFC, Revit og programmering må du få de til å kjenne sin besøkelsestid og ta ansvar!

Oppsummert, og etter de erfaringene jeg har gjort meg, er det veldig mye artigere å jobbe med eksport enn import av IFC fra og til Revit. Dette gapet i grad av positiv opplevelse kunne potensielt Autodesk løst og jevnet ut ved å åpne for linking av IFC. Til det skjer, med mindre noe drastisk endres, vil det være en vurdering fra prosjekt til prosjekt om man benytter IFC eller DWG som prosjekteringsunderlag og utvekslingsform for tanker og ideer. Jeg leste nylig en interessant artikkel som lanserte et kontroversielt utsagn: dropp IFC som utvekslingsformat, og bruk heller Revit. Jeg blir vel hengt her til lands for å sympatisere med slikt, men det er tungt å ikke like tanken etter å ha slitt med konverteringer i årevis. Det er samtidig en fryd å jobbe med sammenstilte modeller i Solibri, så ja, for å konkludere med en floskel; vi får se hva fremtiden bringer.

PS. Dagens deilige IFC-import. Kun 984 feilmeldinger og advarsler og mangler et tak, men ikke en eneste in-place-helvete. Nydelig?

3 kommentarer:

 1. Interessant artikkel!
  Men *hvordan* kan man deaktivere enkelte levels ved eksport?
  -Håvard H.

  SvarSlett
 2. Du kan enten unnlate å ha plan views knyttet til et level (da er level-symbolet sort i elevations) eller kryss bort Building Story i Instance Properties.

  SvarSlett
 3. Hei,og takk for en oppklarende artikkel!

  Holder i disse dager på med hovedprosjekt, der vi skal se på hvordan bruk av BIM under prosjektering kan effektivise planleggingen av byggautomasjonsanlegg! i den forbindelse er import/eksport av IFC essensielt, og dette ser ikke ut til å være noe "walk in the Park"!

  Hvordan lager man den tomme templaten i revit (bruker for det meste AMEP og DDS-CAD), og har du noen tips ang. importering/eksportering i diverse CAD- programmer!

  Setter stor pris på rask tilbakemelding!Send også gjerne svar til JB.TN.Engineering@gmail.com

  SvarSlett