lørdag 21. april 2012

Bruk av 3D DWG i Revit 2013

Den ikke helt intuitive veien til et lykkelig samliv mellom Revit og 3D DWG (en kan spørre seg om det i det hele tatt er mulig) skaper hodebry for mange og enhver. Scenario: Prefabrikerte konstruksjoner skal inn fra Tekla for å være med på tegninger og modeller i Revit. IFC er dessverre ofte en ujevn sti å velge i dette tilfellet, siden de i mange tilfeller er noe store for en Revit-import. Så, slik henger visning av 3D DWG sammen i Revit.

Forutsetning: DWG'en inneholder 3D solid geometri. Kommer det kun overflater (surface, mesh, etc.) er det bare å pakke sammen og gå hjem. Du får da inn linjer, men ikke skarvur.


1. In-Place helvetet, som i dette tilfellet ikke er et helvete, er et must. For at Revit skal snitte korrekt gjennom geometri må DWG'en importeres eller linkes i en In-Place family. Altså Component - Model In-Place. Her er kategorien du velger av stor betydning for videre lykke. Dette utredes det for senere.

Når DWG'en er trygt og godt plassert inne i en In-Place family, har du kort fortalt to forskjellige steder å styre visningen av den:

2. Snitt og plan - 2D. Dette styrer du ved hjelp av kategorien du valgte når du lagde In-Place-familyen. Brukte du for eksempel Generic Models åpner du Object Styles og legger et materiale på den kategorien. Her er det en del potensielle problemer. Du har for eksempel allerede et annet materiale på Generic Models? Fjern da dette og legg materialet på de familiene det gjelder. Hva skjer om jeg har flere DWG'er med ulike materialer? Da kan du i teorien bruke andre kategorier som ikke allerede er i bruk i prosjektet. Har du flere ulike materialer i én DWG? Da er jeg redd eneste utvei er å dele den i flere filer i AutoCAD, eller kanskje bedre å få tilsendt én DWG for hvert materiale (her trenger du kanskje en for stål og en for betong - ikke en for hver stål- og betongkvalitet).


I Revit 2013 har jeg også merket en liten bug med denne metoden som er litt irriterende; Om du endrer materialet på kategorien, oppdateres ikke snittene og planene. Dette løser jeg ved å åpne familien og lukke den igjen. Du kan også "oppdatere" et view ved å endre Detail Level (og sikkert andre ting også).


3. 3D. Som du ser over har jeg burgunder farve på noen av solidene. Nå begynner det å bli uoversiktlig, men langt fra umulig. Utseendet (Shading og rendering) i 3D styrer du også gjennom Object Styles, men under Imported Objects - Imports in Families. Her ser du at du får tilgang til Layers i DWG'en, og at du kan gi de ulike lagene egne materialer. Tips: rydd opp i lag (riktige lag på objekter, purge all, etc.) før import. Slike lag som Subcategories er det litt vanskelig å kvitte seg med etter at de er importerte.


Dette er VM i lite intuitive funksjoner, men det virker. Dersom alternativet er å tegne alt på nytt i Revit, sliter jeg heller litt med bugs og layers. Fortsatt god helg!

1 kommentar:

  1. Hei. Får du solid 3D geometri ut fra Tekla? I så fall - blir ikke eksportene veldig store?

    Og hvorfor ikke importere i en separat familie - så slipper man masse potensielt kaos om noen klarer å eksplodere dwg-linken (mange brukere i modellen = mye søl).

    På forhånd takk for oppklaring!

    SvarSlett