onsdag 31. oktober 2012

BIM-radio uke 44: BIM for landskapsarkitekter med gjest i studio!

Under forrige ukes Den Kloke Tegning ble vi oppfordret til å invitere Multiconsults eminente Åge Langedrag til studio for å vise litt BIM for landskapsarkitektur og visualisering. Åge takket ja uten å nøle, og dette er resultatet!

BIM-radio uke 44: BIM for landskapsarkitekter med gjest i studio!

fredag 26. oktober 2012

BIM-radio uke 43: Structure Generator

På en litt sliten fredag viser Anders hvordan man kan bruke Structure Generator i Extensions til Revit for å lage et enkelt forslag til bæresystem med utgangspunkt i en enkel bygningsmasse. Dette er en del av hans presentasjon under Den Kloke Tegning 2012, som nettopp gikk av stabelen på Gardermoen. Resten kommer senere!

BIM-radio uke 43: Structure Generator

Revit Extensions for 2013: ny versjon

Oktober er visst måneden for oppdateringer. For 8 dager siden kom det siste skudden på stammen i serien av Revit Extensions. Jeg har ikke testet endringene og tilleggene selv, og feature summary gir noen vage beskrivelser. Det er jo likevel gratis fra Subscription Center (for de som har Subscription), så hvorfor ikke?


Revit Extensions for Autodesk Revit 2013

Autodesk Vasari

Det stemmer. Programmet heter ikke lenger Project Vasari. Det er "graduated" til Beta fra Labs, og har fått sin egen hjemmeside på autodeskvasari.com/. Eneste måten jeg vet å laste det ned på (fortsatt gratis) er fra denne siden, og det krever registrering.


Registrering gir forøvrig tilgang til et forum (med chat!), hvor man kan kommunisere med andre brukere.

Anders Hassel viste under årets Den Kloke Tegning-konferanse bruk av Vasari i vindsimulering og det ligger vel i kortene at det blir et innslag om dette i BIM-radioen snart.

Ny IFC Exporter: v2.4.0

I løpet av noen dager har det blitt sluppet en ny versjon av IFC-eksporteren som ligger på Open Source. Denne har foreløpig kun kommet i original-UI-versjon. Les om forbedringene på diskusjonsforumet, og last ned her:

IFC Exporter for Revit

Update 2

De som er medlemmer av Revit Norges Facebook-gruppe vet allerede at Update 2 har kommet til Revit 2013. Listen over forbedringer røper mye om stabilitet.

Avhengig av hvilken Revit du har, kan du velge følgende:

Autodesk Revit 2013
Autodesk Revit Architecture 2013
Autodesk Revit Structure 2013
Autodesk Revit MEP 2013

onsdag 17. oktober 2012

Kan jeg låse deler av en konstruksjon eller viktige elementer i Revit? Sånn helt?

Mange som jobber i team med Revit opplever at ting du ikke vil skal endre seg, endrer seg, og at elementer du er helt avhengige av forsvinner. Noen fordi de har en løs kanon på laget, og noen fordi de er en løs kanon selv. Uansett kan det være ganske frustrerende, særlig når man er midt i en leveranseperiode, og noe særs viktig forsvinner.

Mange har sikkert også opplevd at Pin-funksjonen i Revit fungerer greit til å hindre endring, men er elendig på å forhindre sletting. Dette finner jeg svært merkelig, men det er altså slik at Pin totalt hindrer deg i å flytte noe, men reagerer med en liten, uskyldig advarsel om du sletter det.

I det prosjektet jeg jobber mest med nå har jeg løst dette ved å opprette en dummy-user. Han er svært streng og heter "admin". For å få dette til hos deg, trenger du bare en egen lokalfil til admin, og endre Username i Options. Når du er inne som admin oppretter du et Workset, og kaller dette for eksempel Admin. Nå kan du flytte de elementene du vil over på det nye worksettet, og før du lukker filen passer du på at du ikke relinquisher User-created worksets.


Eksempler på ting jeg låser slik er Scope Boxes, Ref.planes, Levels, Grids, og kanskje Floors og Foundation Slabs som er avklarte. De siste fordi disse av og til endrer seg etter vegger som flyttes. Levels og Grids ligger automatisk på worksettet Shared Levels and Grids, og dette låser jeg ved å "ta" hele worksettet.


Hver gang min løse kanon (okei det er meg!) prøver å slette alt i modellen kontres det ved følgende melding:


I dag har jeg måttet endre en del ting som administrator, og da sitter jeg gjerne med 2 Revit oppe og jobber med to brukere samtidig.

PS Et lite, enkelt tips jeg alltid anbefaler mine kollegaer om, er å ta bort Press & Drag helt nede til høyre. Dette reduserer antalle feilaktive manøvre i en modell.

torsdag 11. oktober 2012

Nye sendinger i BIM-radioen

Siden siste oppdatering har Anders Hassel og jeg spilt inn to nye sendinger i BIM-radioen.

I uke 40 hadde vi Gustav Blom fra Kongsberg-kontoret til Rambøll på besøk. Gustav viste oss og verden litt om hvordan han har brukt rykende ferske, og noe mangelfulle, assembly-funksjoner i Revit til produksjonstegninger: Rambølls BIM-radio uke 40: ståldetaljering i Revit!

Denne uken viste vi selv noen enkle funksjoner innen form-finding og adaptive components: BIM-radio uke 41: fri-form modellering og form-studier med Masses og Adaptive Components i Revit.

Og nei, jeg blir aldri lei av den introen til Kristian Bruaset!

mandag 1. oktober 2012

Passer BIM for (mindre) firmaer?

Jeg leste et interessant blog-innlegg tidligere i år, mens det var varmt og deilig og man kunne bade i sjøen. Det handlet om hvorvidt BIM passer for mindre firmaer eller om det kun er forbeholdt de store selskapene. Når jeg leste gjennom teksten merket jeg at den var inne på noe, og ikke bare av relevans for små bedrifter.


Et eksempel:

"Bim er komplisert. Det kan være det - om det er behandlet som et dyrt DAK-verktøy. Hvordan kan det være komplisert å lage en modell av en bygning, og at den modellen forteller historien til bygget (...)?"

Halleluja!

Det er noen utfordringer knyttet til BIM, men det handler ikke om teknologi - det handler om mennesker. Og veldig ofte ikke de menneskene som modellerer, men de som står "på utsiden" og bestemmer ting. De som ber deg levere den tegningen til i morgen. De som ser på en tegning fra BIM, har en tegning fra 1978 i hodet, og klager på innhold og utseende. De som lager fremdrifts- og leveranseplaner utfra erfaringer fra 1998.

Jaja. Link til artikkelen: bim IS for small firms [ENG]

PS Om du jobber sammen med ledere som ikke "er i BIM", kan det være nyttig å vise de Design Review!